Zit jij op de snelweg van innerlijke groei?

door Sylvia Bouwer  - augustus 13, 2017

Zit jij op de snelweg van innerlijke groei?

Toen ik een aantal weken geleden mijn oude praktijk aan het leegruimen was, vond ik een schrift van een cursus die ik ooit had gevolgd. Daarin stond een oefening om in te vullen hoe we ons op verschillende gebieden van ons leven op dat moment voelden. Ik schrok van wat ik toen had ingevuld. Als ik het nu weer in zou moeten vullen, zou de score zoveel hoger zijn.

 

Dat was het moment dat ik mij besefte dat ik de laatste jaren enorm gegroeid ben. Zelf vind ik dat altijd moeilijk om die innerlijke groei te zien, maar deze oefening liet me dat wel overduidelijk blijken. Dit was weer een van die vele cadeautjes die het universum voor mij in petto heeft.

 

Mij was altijd verteld dat als je kinderen kreeg dan was dat een snelweg naar innerlijke groei. Dat is ook wel zo, maar persoonlijk vind ik ook zeker dat het pad van een ondernemer een snelweg van innerlijke groei is. Als ondernemer moet je bijvoorbeeld wel zichtbaar worden, want anders kunnen potentiële klanten je niet vinden en dit is nog maar éen onderdeel van het hele scala aan groeimogelijkheden.

 

En wat hou ik van die uitdagingen! En natuurlijk heb ik buikpijn van de zenuwen als ik iets voor de eerste keer moet doen wat mijlenver buiten mijn comfortzone is, maar ik kick dan ook wel weer op dat gevoel van trots zijn op mezelf als ik het dan toch maar weer geflikt heb. En zo groei ik elke keer weer een beetje meer.

 

Het ondernemerschap zie ik als zoveel meer dan alleen ondernemen. Het is voor mij een ‘way of life’. Daarom ben ik ook heel blij dat ik gezegend ben met een partner die ook helemaal zijn bezieling leeft. We werken allebei aan huis, maar er zitten dagen tussen dat we elkaar de hele dag niet zien. We hebben allebei ons eigen kantoor en een gezamenlijke trainingsruimte. We begrijpen elkaar en laten elkaar vrij wanneer we willen werken.

 

Ik begrijp dat niet iedereen een partner heeft die ook ondernemer is en daarom hamer ik er altijd bij mijn klanten op om op zoek te gaan naar gelijkgestemden. Collega-ondernemers die je begrijpen, waar je jouw hart kunt luchten, waar je mee kunt brainstormen. Om die reden organiseer ik dan ook elk half jaar een samenkomstmiddag voor mijn klanten, zodat ze elkaar ook offline kunnen ontmoeten. Het is zo fijn om te zien dat er dan leuke contacten ontstaan, waardoor er weer buddygroepjes gevormd kunnen worden die elkaar inspireren en ondersteunen.

 

Ondernemen doe je niet alleen. Als je alles alleen doet en niet wilt of kunt sparren met andere ondernemers, dan wordt groeien een stuk moeilijker. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het gaat waarschijnlijk een stuk trager en het is vaak een stuk zwaarder.

 

Groeien doe je niet alleen. Een plant kan ook niet groeien zonder dat je hem af en toe water geeft. Ondernemers zijn precies zo. Regelmatig hebben wij ook water nodig in de vorm van inspiratie of ondersteuning. Dat kan prima met een aantal buddy’s waar je regelmatig mee samenkomt.

 

Zorg ervoor dat jij en je buddy’s niet de tijd verdoen met alleen maar kletsen over ditjes en datjes, maar besteedt jullie gezamenlijke tijd nuttig. Dit kun je doen door als het ware een soort van agenda op te stellen. Je laat iedereen om de beurt aan het woord om te vertellen:

  1. Hoe het met hem/haar gaat.
  2. Bij welk probleem of vraag ze hulp of feedback nodig hebben.
  3. Wat hem/haar de afgelopen tijd succes heeft gebracht, zodat de anderen daar ook hun voordeel mee kunnen doen.

Met zo’n agenda en iemand die de tijd bewaakt, zul je veel groei uit zo’n groepje kunnen halen.

 

Kortom; ondernemen en groeien doe je niet alleen. Het hele ondernemerschap is een snelweg naar innerlijke groei!

 

Herken jij die snelweg van innerlijke groei? Hoe ziet dat er voor jou uit? Laat je me het hieronder weten?

 

PS.: Hier vind je alle informatie over het programma ‘Van Bezieling naar Business’ waarin je de exacte stappen leert, waarmee elke (her)startende zelfstandige dienstverlener meer omzet draait. Dit programma is er ook in een VIP-versie.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Het klinkt te simpel om waar te zijn…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je