Veel te eng voor mij

door Sylvia Bouwer  - februari 11, 2018

Veel te eng voor mij

Ik was 28 jaar en stond op het podium van de sobere toneelzaal behorende bij de plaatselijke dorpskroeg. Samen met de andere leden van de amateur toneelvereniging speelden we ons halfjaarlijkse toneelstuk. De pauze was net geweest en het tweede bedrijf was in volle gang. Toen gebeurde het. Ik stond alleen op het toneel, zat midden in een heel epistel en raakte mijn stem kwijt…

Ik kon alleen nog maar fluisteren en was onverstaanbaar. Misschien waren het de zenuwen, misschien was het door het forceren van mijn stem omdat ik ook achter in de zaal verstaanbaar moest zijn, misschien was het door de tabaksdampen die na de pauze de zaal binnen dreven, ik heb geen idee. Feit was dat ik daar stond met een zaal vol mensen die mij allemaal met grote ogen aankeken van ‘hoe gaat ze dit nu oplossen?’.

Op dat moment ontstond er bij mij een dikke vette zichtbaarheidsblokkade. Het volgende toneelstuk, een half jaar daarna, was dramatisch. Weer stond ik op het toneel, ditmaal bij de generale repetitie, waar ik ineens heel angstig werd, ging rillen, en tot overmaat van ramp in huilen uitbarstte. Het liefst wilde ik dat toneel af, naar huis en nooit meer terugkomen. Ik was blij toen uiteindelijk de officiële uitvoering achter de rug was. Toneel spelen was altijd een grote passie van mij, maar vanaf dat moment heb ik het podium en alles wat met toneel te maken heeft, afgezworen. Dat was veel te eng voor mij.

Jaren verstreken en ik vond steeds meer mijn eigen pad. Ik werd moeder, stopte met mijn baan en stortte me helemaal op mijn eigen bedrijf. Door de tijd heen ontwikkelde ik mij, switchte uiteindelijk van eigen onderneming en ging steeds meer mijn zielsmissie leven.

Tot ik vorig jaar weer zin kreeg om op het podium te staan. Ik heb namelijk steeds meer het gevoel dat ik mijn stem nu echt gevonden heb. Ik durf steeds meer, doe steeds vaker een livestream op Facebook en heb al talloze online masterclasses gegeven.

Je weet waarschijnlijk wel dat het als coach of therapeut heel belangrijk is om zichtbaar te worden, zowel offline als online. Dat online zichtbaar zijn heb ik aardig onder de knie, maar ik wil ook werken aan mijn offline zichtbaarheid. Dat is precies de reden dat ik mij het laatste half jaar ben gaan bekwamen in storytelling, presenteren en het spreken voor publiek. Ik ben nu als professioneel spreekster helemaal klaar om mijn missie nog meer in de wereld te zetten.

Alsof het ook zo moet zijn, kreeg ik eind 2017 de vraag van een oud-collega of ik wilde spreken op een netwerkbijeenkomst. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken en zei gelijk “Ja leuk!”. Zo zie je maar weer dat de Wet van Aantrekking ook voor je bedrijf heel goed werkt. Waar je je op focust daar krijg je meer van.

Aangezien er op Facebook allerlei veranderingen aan zitten te komen is het zeker ook voor jou verstandig om je offline te laten zien. Je wordt daardoor zichtbaar, mensen gaan jou als de expert zien en potentiële klanten gaan daardoor veel eerder met je in zee. Je werkt op die manier aan jouw know-like-trust factor.

Mocht jij nou in de toekomst ook gaan spreken voor publiek, denk er dan eens over na hoe je ervoor kunt zorgen dat het publiek zich na jouw lezing kan inschrijven voor jouw gratis weggever. Ongetwijfeld zitten er potentiële klanten voor jou in het publiek en het zou zonde zijn als je deze kans aan je neus voorbij laat gaan, door ze niet attent te maken op het cadeautje dat je voor ze hebt. Niet geschoten is altijd mis zullen we maar zeggen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door aan het eind van je lezing de mensen zich in te laten schrijven voor jouw gratis weggever op een daarvoor bestemde lijst. Het enige dat ze moeten doen is het invullen van hun naam en e-mailadres. Vraag wel of ze in blokletters willen schrijven, want soms is het gepriegel niet te lezen. Nu je hun mailadres hebt kun je ze op de hoogte houden van jouw tips, adviezen en spetterende acties. Vermeld dit ook duidelijk op die lijst. Vergeet niet te melden dat je hun mailadres niet door zult verkopen aan derden. Zo klaar, makkelijk toch!

Ik ben heel benieuwd of je iets herkend in mijn vroegere angst voor zichtbaarheid? Wil je me het hieronder laten weten?

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Kiezen is verliezen toch?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je