Ontneem jij mensen de kans om JA te zeggen?

door Sylvia Bouwer  - juli 13, 2021

"Waarom vraag je nooit of ik iets nodig heb? Ik vind het vervelend als ik thuis kom en vergeten ben om mijn crème mee te nemen." Mijn klant staat voor mijn toonbank om de behandeling af te rekenen en wijst naar links waar de schappen met producten staan. Ik verstar min of meer en weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Even later vertelt ze me ook nog dat het voor haar te ver rijden was om alleen voor die crème terug te komen en toen maar naar de plaatselijke drogist is gegaan.

Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan. En ik maar denken dat ik veel te opdringerig ben als ik over producten begin. En dat als ze iets nodig hebben mijn klanten dat uit zichzelf wel zullen aangeven. Hoe mis kon ik het hebben. Haar vraag schudde mij wakker en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor. Vanaf toen kwamen mijn klanten niet meer de deur uit nadat ik ze DE vraag had gesteld… "Heb je nog wat nodig?" Mijn omzet ging daardoor omhoog en ik had tevredener klanten.

Dit is waarover het gaat bij sales

Vragen om de verkoop. En op dit sales stuk zie ik het - in mijn huidige bedrijf - bij een heleboel coaches en therapeuten ook mis gaan. Als je dit leest dan herken je het volgende wellicht:

Als je met iemand in gesprek bent die een probleem heeft waar jij bij kunt helpen, dan vind je het lastig om die ander ook daadwerkelijk een aanbod te doen. Je voelt je klein worden en je wilt niet iemand iets opdringen. Het is toch logisch dat jij kunt helpen? Dat zullen ze toch wel snappen? Dat hoef je toch niet van de daken te schreeuwen? Je gaat ervan uit dat als die persoon binnenkort echt hulp gaat zoeken jij wel een belletje krijgt.

Maar na zo’n gesprek blijf het vaak angstvallig stil. En als je dan na verloop van tijd die persoon weer spreekt dan is er helemaal niks veranderd of het probleem is opgelost omdat hij/zij met iemand anders in zee is gegaan. 

Dat was niet helemaal de bedoeling. Tuurlijk fijn dat die persoon van het probleem af is, maar waarom is hij/zij niet bij jou gekomen???

Oké, tijd om te resetten

Even terug naar waar het allemaal ook alweer om draait. 
Eventjes vliegensvlug… We zijn hier op de aarde gekomen met een zielsmissie. Deze zielsmissie helpt ons om gelukkig te worden. Doordat wij onze zielsmissie in de wereld zetten, in ons geval in de vorm van een business, helpen wij anderen en zal de aarde een stukje mooier worden. 

Dit is waar het in een notendop om draait. Maar als wij onze zielsmissie willen neerzetten en anderen willen helpen zullen we die hulp wel moeten aanbieden! Andere mensen kunnen niet ruiken dat we hen kunnen helpen. Daarbij is het ook niet echt aardig als je niks aanbiedt, want je laat ze dan wel met hun probleem zitten. En misschien hebben ze zelfs wel het gevoel dat jij hen niet wilt als klant, want anders zou je jouw hulp toch wel aanbieden?

Met andere woorden, je helpt jezelf niet met die bescheidenheid van niet opdringerig zijn (want ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn portemonnaie vult zich nog steeds niet vanzelf) en die persoon help je er ook niet mee. In tegendeel; het probleem zal alleen maar groter worden. Je laat die persoon op die manier behoorlijk in de kou staan. En volgens mij is dat niet wat je wilt toch?

Wat nu te doen?

Stap uit de bescheidenheid, stap door dat gevoel van opdringerig zijn heen en biedt jouw hulp aan. Geef die persoon de optie om met jou in zee te gaan. Die persoon mag nee zeggen. En dat is helemaal oké. Maar ontneem hem/haar niet die kans om JA te zeggen. Als je dit snapt kun je er ook naar handelen.

Je kunt gerust stellen dat hoe meer JA’s je krijgt, hoe meer mensen je helpt, hoe meer geld je verdient en hoe meer jij jouw zielsmissie leeft. Voor jou als ondernemer is dit een mooie graadmeter. Sales is DE manier om heel veel mensen te helpen en de wereld een stukje mooier te maken.

Ik wens je heel veel mooie salesgesprekken toe. Zet 'm op!

Maandag 19 juli geef ik - voorlopig voor de laatste keer - mijn gratis masterclass 'Plan je succes!' zodat je jouw doelen behaalt en jouw business groeit. Als je de eerste 6 maanden van dit jaar niet de omzet hebt gehaald die je zo graag wilt, dan ben je van harte welkom. Schrijf je hieronder in.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Niet alle antwoorden vind je in jezelf

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je