Niet alle antwoorden vind je in jezelf

door Sylvia Bouwer  - juli 17, 2021

"Niet alle antwoorden vind je in jezelf"

Dit waren de woorden die Edwin Selij zei (misschien ken je hem wel, de hypnosekoning van Nederland) toen ik zijn masterclass volgde. Ik zat gelijk op het puntje van mijn stoel, want hoe vaak wordt het tegenovergestelde wel niet gezegd. Volgens mij hebben we allemaal in onze coach- of therapeutenopleiding wel eens gehoord “Alle antwoorden zitten in jezelf.” Stiekem wist ik natuurlijk al lang dat dit niet zo was, maar om dit uit de mond van Edwin te horen was voor mij een fijne bevestiging. Daarna vertelde hij over de vele strategieën etc. die je niet uit jezelf kunt halen en waar je anderen voor nodig hebt.

Ik moest gelijk denken aan het ondernemerschap

Je wordt niet als ondernemer geboren. Zelfs ik, die uit een ondernemersfamilie kom, heb er 22 jaar over gedaan om de kneepjes van het vak (want in mijn ogen is het echteen vak) onder de knie te krijgen. Dat is het slechte nieuws, maar het goede nieuws is dat als je die kneepjes leert en ook daadwerkelijk gaat toepassen je heel snel 2.0 kunt gaan.

Ondernemen is een spel

En we weten allemaal dat elk spel z’n spelregels heeft. Die spelregels moet je wel kennen. Dat is nu precies waar het om gaat. Je kunt de talenten en kwaliteiten hebben van een goede ondernemer, maar dat maakt nog niet dat je ook het spel goed kunt spelen. Dit kan pas nadat je weet wat de spelregels zijn.

In de eerste 22 jaar dat ik mijn praktijk had heb ik ‘het ondernemen’ zelf geprobeerd uit te vogelen. Zoals gezegd ik kwam uit een ondernemersfamilie en ik dacht dat ik het allemaal wel zou kunnen. Ik had een praktijk, ik had klanten en ik durf best te zeggen dat ik echt goed was in wat ik deed. En toch was het niet genoeg. Ik zat qua inkomsten nog niet eens op bijstandsniveau. Mijn prijzen waren te laag, mijn kosten waren te hoog en ik wist niet wat ik moest doen om nieuwe klanten te krijgen.

Ik zocht het hele internet af voor tips en tricks om mijn omzet naar een hoger niveau te brengen. Ik keek de kunst af van hele succesvolle collega’s maar kon alleen maar zien ‘wat’ ze deden en niet ‘hoe’ ze het precies deden. En als ik het dan zelf probeerde viel het resultaat elke keer weer dik tegen.

Ik zocht het hele internet af voor tips en tricks 

Ik keek de kunst af van hele succesvolle collega’s maar kon alleen maar zien ‘wat’ ze deden en niet ‘hoe’ ze het precies deden. En als ik het dan zelf probeerde viel het resultaat elke keer weer dik tegen.

Dit frustreerde mij enorm. Ik wist dat ik hulp moest zoeken om me te laten onderwijzen in de spelregels, maar daar had ik geen geld voor. Nadat ik al 1,5 jaar een businesscoach volgde had ik de moed om geld te lenen om een jaartraject bij haar te kopen. Dit was voor mijn toenmalige praktijk de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Het was een verademing. Ik werd geholpen. Ik leerde precies ‘wat’ en ‘hoe’ ik het kon doen. En natuurlijk moest ik het nog steeds wel zelf doen, maar eindelijk brachten mijn acties nu wél klanten en inkomsten op. Na 4 maanden had ik de investering er al uit en kon ik mijn lening aflossen.

Ik was zo enthousiast over alles wat ik leerde over marketing

(wat ontzettend veel raakvlakken heeft met psychologie en daar ben ik dol op) dat ik na 9 maanden hierin al les begon te geven aan mijn collega’s. Omdat ik natuurlijk uit de coaches en therapeutenwereld kom kwamen uit die hoek ook steeds meer aanvragen voor hulp. De rest van het verhaal ken je waarschijnlijk al wel, want op een gegeven moment kreeg ik het zo druk dan ik mijn praktijk heb los gelaten om mij helemaal op de businesscoaching te storten.

Dit zou nooit gebeurd zijn als ik er vanuit was blijven gaan dat ‘alle antwoorden in jezelf zitten’. Soms heb je de hulp nodig van iemand die jou is voorgegaan, die het klappen van de zweep al kent, die weet wat ervoor nodig is om succesvol te worden. Je kunt nog zo’n uitmuntende expert zijn op jouw vakgebied, maar dit maakt je nog niet een hele goede ondernemer.

26 Juli start er een nieuwe groep Van Missie naar Business. In zes maanden tijd leer ik de deelnemers de spelregels van het ondernemen en daarnaast help ik persoonlijk ook om het geleerde uit te voeren. En daarmee is dit programma uniek in z’n soort. Het is dan ook niet meer alleen een kennisprogramma, maar ook een implementatieprogramma. Klik voor uitgebreide informatie over dit zeer complete businessprogramma op onderstaande button.

Twijfel je na het lezen van de informatiepagina nog, vraag dan hier een gratis gesprek aan. Dan beantwoord ik al je vragen over het programma, zodat jij voor jezelf een goede overwogen beslissing kunt nemen.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Waar denk je dat het in jouw business om draait?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je