Half februari nam de zorg voor mijn zieke vader toe en vanaf begin maart ben ik gebleven. Na enkele dagen is mijn lieve vader overleden terwijl mijn moeder en ik aan zijn bed stonden. Ik ben heel dankbaar dat ik dit samen met mijn moeder heb kunnen doen. Het was een hele intieme en bijzondere periode die de meesten van ons maar weinig in een leven meemaken.
Hierdoor kwam ikzelf ook ineens in een hele andere energie. Mijn eigen proces hierin en de zorg voor mijn moeder heeft gemaakt dat ik je geen mails met tips heb kunnen sturen. We zijn nu een aantal weken verder en ik ben al het regelwerk voor mijn moeder aan het afronden, waardoor ik weer tijd en ruimte in mijn hoofd heb om van me te laten horen.
En zelfs in het hele gebeuren rondom een overlijden zitten business tips. Hier komt er een:
Aan de keukentafel
Een maand na het overlijden van mijn vader zit Natasja de uitvaartbegeleidster bij ons aan de keukentafel. Ze vraagt ons "Hoe gaat het met jullie?" Waarop wij antwoorden dat het goed gaat met ons en dat we met een goed gevoel op de uitvaart terugkijken. Ze heeft al snel door dat we met het verdriet - dat er natuurlijk is - goed om kunnen gaan. Ze vertelt dat niet iedereen daar goed in is en dat velen in dit verdriet blijven hangen. Daarom is ze al een tijdje op zoek naar Rouwbegeleidingscoaches waar ze mensen aan kan doorverwijzen. "Maar als ik Google op Rouwbegeleidingscoach hier in de buurt dan kan ik hoegenaamd niks vinden." "NLP coaches, Familie opstellingen en EFT-coaches etc. zijn er genoeg, maar dan moet ik eerst uitspitten of ze in rouw gespecialiseerd zijn."
Grote valkuil
Wat Natasja hier aantipt is een van de grote valkuilen waar coaches in stappen als ze hun diploma op zak hebben. Ze hebben een mooie opleiding gedaan, zijn stikverliefd op de mooie methodiek die ze daar geleerd hebben en gaan zich dan vervolgens vernoemen naar die methodiek.
Je kunt het zo doen, maar het brengt je niet heel makkelijk klanten. Want mensen moeten zich dan eerst gaan verdiepen in wat de methodiek inhoudt en daarna moeten ze ook nog uitzoeken of die coach gespecialiseerd is in hun probleem. En die moeite neemt bijna niemand. Bij het verdiepen in de methodiek haken de meesten al af. Niet zozeer om hoe de methodiek werkt, maar om de uitleg. Ze denken al snel "Laat maar." Ze zijn helemaal niet geïnteresseerd hoe hun probleem opgelost wordt, het enige dat ze willen is DAT het opgelost wordt.
De oplossing
Potentiële klanten hebben een probleem en zoeken een oplossing voor hun probleem. En of die oplossing is om 3 rondjes om de tafel te rennen, op hun kop te gaan staan of het Wilhelmus te zingen dat maakt ze geen ene bal uit. Ze hebben een probleem en willen er vanaf. Dat is het enige dat ze willen.
Dé expert
Je begrijpt dat als je niet heel goed aan de voorkant op jouw voordeur laat zien voor welk probleem jij DE expert bent, dat heel veel mensen jouw voordeur voorbij gaan. En dan kun je nog zo’n goede coach en expert zijn maar als je dat niet op de juiste manier communiceert dan weten klanten jou gewoon niet te vinden.
Conclusie: zorg voor een goede communicatie naar je potentiële klanten toe. En dat begint al bij je functienaam. Sta er vandaag eens even bij stil hoe jij jezelf noemt. Dekt dat de lading voldoende?
Inmiddels heeft Natasja na lang zoeken twee coaches gevonden waar ze mee gaat samenwerken.