Laat jij je makkelijk afleiden?

door Sylvia Bouwer  - oktober 15, 2020

Veel mensen werken thuis op het moment. En juist thuis is veel afleiding…

De kinderen lopen (of springen…) rond, je partner werkt vanuit huis, de was moet nog gevouwen worden en de wc-pot kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. De hond moet nog even uitgelaten worden en de kat loopt over het toetsenbord terwijl jij net dat mailtje aan het typen bent.

Afleiding alom dus.

Maar vaak doe je het zelf, want jij laat het gebeuren

Even snel een huishoudelijk klusje hier en nog een klusje daar, het is toch zo gedaan. Even een belletje naar die ene vriendin, anders vergeet je dat. Even social media checken en zelf natuurlijk ook iets posten, want daar was je eerder op de dag niet aan toegekomen.

En zo gaat het maar door. Er is altijd wel iets.

En vaak heb je dan aan het einde van de dag zo’n gevoel van ‘wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?’.

Mega frustrerend!

Al die afleiding zorgt ervoor dat je die tijd niet aan je bedrijf kunt besteden. En dat is natuurlijk super jammer, want daardoor kun je jouw bedrijf niet zo snel opbouwen. En die baan die je er noodgedwongen nog bij hebt, kun je daardoor voorlopig niet opzeggen.

De vele afleiding zit de groei van jouw praktijk behoorlijk in de weg. En als je op deze manier doorgaat gaat het héél lang duren voordat je de omzet draait waar je goed van kunt leven. Misschien gaat het op deze manier wel nooit lukken…

Je baalt er van dat je je elke keer zo af laat leiden. Misschien frustreert het je zelfs. Elke dag neem je jezelf voor dat je het morgen anders gaat doen.

Maar toch laat je het de volgende dag weer gebeuren

Begrijp me goed, ik ben echt geen voorstander van heel de dag doorstomen en geen enkel moment wat anders doen. Nee, het is juist goed om af en toe even je zinnen te verzetten en je batterij op te laden zodat je er daarna weer vol tegenaan kunt gaan. Maar dat is dan geen afleiding, dat zijn momenten waarop je juist even bijkomt (en dan moet je natuurlijk niet de was gaan doen of zo….).

Wat helpt om je niet zo snel af te laten leiden is dat je voor jezelf een doel stelt dat je graag wilt bereiken.

Als je een doel stelt is het veel makkelijker om grenzen te stellen

Want dan weet je waar je het voor doet. En dan is het veel makkelijker om die vriendin in de avond te bellen in plaats van midden op jouw werkdag. En dan voelt het ineens ook heel gewoon om tegen je gezinsleden te zeggen dat je niet gestoord wilt worden tijdens je werk.

Toen mijn kinderen nog thuis woonden, wisten ze heel goed dat ze me niet mochten storen, tenzij het niet anders kon of er spoed bij was. Maar verder stoorden ze me niet. Het grote voordeel was, dat als ik niet aan het werk was, ik er ook voor de volle 100% voor mijn kinderen kon zijn.

Zelf heb ik mijn kantoor en trainingsruimte aan huis, net als mijn man. We vinden het heerlijk, want we hebben alle vrijheid die we ons maar kunnen wensen. Mijn bedrijf is mijn grote passie, ik krijg er ontzettend veel energie van. Ik groei als mens enorm door mijn bedrijf en ik heb echt het gevoel hoe ouder ik word, hoe meer ik mijn zielsmissie leef.

Dit zorgt ervoor dat ik mij niet af laat leiden

Ik heb wel wat leukers te doen dan al die huishoudelijke rompslomp. Die was en die wc kan ik ook wel na werktijd doen. Tegenwoordig heb ik gelukkig de luxe dat iemand anders dit voor mij doet, maar dat was vroeger wel anders.

  • En hoe zit dat bij jou?
  • Waarom doe jij wat je doet?
  • Wat vind jij het meest belangrijk?
  • En waarom laat je je constant afleiden?

Als het huishouden je constant afleidt, kun je jezelf afvragen of je jouw werk nog wel leuk vindt…. Geniet je wel van je werk?

Als je iets doet waar je van geniet, wil je meer daarvan. Dan krijg je er juist energie van. Dan vliegt de tijd voorbij en vind je het jammer als je werkdag voorbij is.

Dat gezegd hebbende is de opbouwfase van je bedrijf vaak een taaie. Veel dingen doe je voor de allereerste keer en dat is per definitie toch een beetje eng. Dan gaat het doorstomen waar ik het eerder over had wat lastig, en dan heb je nog niet het gevoel dat alles lekker stroomt. Deze fase is bij uitstek de periode waarin je vervalt in de vele afleiding om je heen.

Laat alles om je heen niet belangrijker zijn dan je bedrijf

Juist nu komt het erop aan, je wilt die opstartperiode niet al te lang laten duren. Hoe korter je die periode maakt, hoe sneller jij een goed inkomen hebt.

Op dit punt komt het dan ook aan op jouw zelfdiscipline. Vergelijk jouw bedrijf met je baan in loondienst. Je zegt toch ook niet tegen je baas: “Ik ben er even niet, want de badkamer heeft hoognodig een beurt nodig”? Geef jezelf een schop onder de kont en doe wat nodig is om een dijk van een bedrijf op te bouwen.

Laat je niet afleiden door je omgeving, je situatie en vooral niet door jezelf!

Hou focus, stel grenzen en - last but not least - stel doelen.

Want zeg eens eerlijk, heb jij de doelen die je aan het begin van dit jaar gesteld hebt al bereikt? Of kom je niet eens in de buurt…?

Ik begrijp best dat Corona roet in het eten gegooid heeft, maar juist zo’n uitdaging kan voor hele creatieve oplossingen zorgen!

  • Heb je al nagedacht over je doelen voor volgend jaar?
  • Wat wil je bereiken?
  • Waar wil je naartoe en waar wil je staan over een jaar met je bedrijf?

Hier kan ik je mee helpen!

Ik wil met alle liefde een keer helpen om je doelen helder te krijgen. Per maand geef ik 4 gratis Doorbraaksessies weg van 30 minuten. Wil je kans maken op zo'n sessie? Vraag deze dan aan op onderstaande button.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je