Hoe neem je een beslissing zonder te twijfelen?

door Sylvia Bouwer  - december 2, 2017

​Hoe neem je een beslissing zonder te twijfelen?

Het is 14 Juni 2017. Ik heb net mijn laatste klant uitgezwaaid en nu… ga ik de stekker eruit trekken. Het is klaar. Eindelijk. Een gevoel van vrijheid komt over me heen… Tranen van opluchting. Het is zover. Ik mag eindelijk helemaal los gaan met dat wat ik zo graag in de wereld wil zetten.

28 Jaar heb ik met heel veel plezier mijn werk als Holistisch Huidcoach gedaan. De laatste jaren met mijn huidige bedrijf er al naast, maar toch bleef ik vanuit financiële zekerheid mijn praktijk aanhouden. Want stel je voor dat ik zou falen op mijn nieuwe pad… De hypotheek moest wel betaald worden en ik wilde ook onze twee studerende dochters financieel ondersteunen.

​In het voorjaar nam ik uiteindelijk de beslissing om toch mijn praktijk los te laten en met alleen mijn huidige werkzaamheden verder te gaan. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Niet in het minst omdat ik een warme band had opgebouwd met mijn klanten en ik het moeilijk vond om afscheid te nemen van klanten die al zo lang bij mij kwamen. Maar zeker ook omdat het als ondernemer nooit 100% zeker is of je de volgende maand inkomsten hebt.

Ik had niet de makkelijkste periode hiervoor uitgekozen, want de zomer wordt door de meeste coaches en therapeuten als komkommertijd gezien. De meeste klanten zijn op vakantie en er komen dan weinig tot geen verdiensten binnen. Maar ik kon het niet langer meer opbrengen. Mijn drang om mijn missie uit te dragen was zo sterk, dat ik het zonde van mijn kostbare tijd vond om nog zoveel met mijn praktijk bezig te zijn. Met de gedachte in mijn hoofd, “als ik het in de zomermaanden financieel red, dan ga ik het ALTIJD redden”, nam ik het besluit om te stoppen. Deze beslissing heeft mij geen windeieren gelegd, want tegen alle beweringen in, kreeg ik juist in die zomerperiode veel nieuwe klanten en vulden mijn groepen zich moeiteloos.

Achteraf gezien had ik veel eerder kunnen stoppen. Doordat ik zo lang twijfelde, heb ik mijzelf en mijn bedrijf heel erg in groei tegengehouden. Ik klampte mij vast aan bepaalde zekerheden. Daardoor had ik niet mijn handen vrij voor het werk dat mij veel gelukkiger kon maken.

Ik ben zo blij dat ik de knoop doorgehakt heb en deze weg ben ingeslagen. Dit voelt zo enorm goed. Om verder te komen in het ondernemerschap moet je soms beslissingen nemen waar in meer of mindere mate een risico aan vastzit. Ik kies hier nu heel bewust voor, want ik weet dat ik daardoor groei en het geeft mij een gevoel dat ik echt LEEF!

Ik zie heel vaak dat mensen worstelen met het feit dat ze - net zoals ik toen - hun werk niet meer leuk vinden. Het liefste willen ze het roer om gooien en iets totaal anders gaan doen. Ze moeten dan een beslissing nemen wat ze willen met de rest van hun werkbare leven. Dat kan heel moeilijk zijn, want ze hebben ooit een studierichting gekozen, in de tijd dat ze nog onwetende pubers waren. ​De verwachting was toen dat ze dat hun hele leven ook zouden blijven doen. De belangrijkste vraag die je jezelf dan op zo’n moment kunt stellen is:

Vind ik nog leuk wat ik doe? 
Wil ik dit werk elke dag nog doen tot aan mijn pensioen?

Veel mensen die vinden het moeilijk om op zo’n kruispunt in hun leven een beslissing te nemen. Ze negeren dan maar hun gevoel en schuiven het voor zich uit. Ze denken dat ze die beslissing later ook nog wel kunnen nemen op een moment dat beter uitkomt. Dit negeren kost ontzettend veel energie en in feite is het ook ​onmogelijk om geen beslissing te nemen.

Ook géén beslissing is een beslissing

Mensen zijn ook vaak bang om een verkeerde beslissing te nemen. Maar verkeerde beslissingen bestaan niet. Want je zult nooit weten wat er gebeurd zou zijn als je die andere beslissing had genomen. Die had wel helemaal verkeerd kunnen aflopen. Weet jij veel…

Elke beslissing die jij vanuit zuivere intentie neemt is altijd goed

En denk nou niet dat de beslissing die je maakt altijd van een leien dakje gaat. Nee absoluut niet. Vaak gaat het gepaard met behoorlijke groeipijnen. En zoals je je wellicht nog wel kunt herinneren uit je tienertijd, is dat normaal als je aan het groeien bent. Ook als ondernemer!

Gelukkig leert het ondernemerschap mij om steeds makkelijker bepaalde beslissingen te nemen. Hierdoor kan ik groeien, gaan er deuren voor mij open en ontdek ik nieuwe werelden.

Wil jij ook groeien met jouw bedrijf, maar weet je nog niet wat jouw beslissing zou kunnen zijn ten aanzien van de juiste te zetten stappen? Kom dan naar mijn bijna gratis workshop ‘Klaar voor een superstart!’ op vrijdagmiddag 5 januari. In deze workshop laat ik je kennismaken met mijn BAMM methode. Deze methode heeft  ervoor gezorgd dat ik een stevig fundament, een ijzersterke strategie en een rustgevende structuur heb opgebouwd, waardoor ik mijn oude praktijk kon loslaten. Ik ga je inzichten geven, je gaat veel leren en je mag me alle vragen stellen die jou als ondernemer bezighouden. Na deze 4 uur ga je volledig geïnspireerd naar huis en ben je helemaal klaar voor een superstart van jouw bedrijf!

Wil jij ook groeien met jouw bedrijf, maar vind je het nog eng om je zuur verdiende geld uit te geven aan een ondernemersopleiding waarvan je helemaal niet weet of het de geschikte opleiding voor jou is? Kom dan naar mijn bijna gratis workshop ‘Klaar voor een superstart!’ op vrijdagmiddag 5 januari. In deze workshop laat ik je kennismaken met mijn BAMM methode. Deze methode heeft  ervoor gezorgd dat ik een stevig fundament, een ijzersterke strategie en een rustgevende structuur had opgebouwd, waardoor ik mijn praktijk kon loslaten. Ik ga je inzichten geven, je gaat veel leren en je mag me alle vragen stellen die jou als ondernemer bezighouden. Na deze 4 uur ga je volledig geïnspireerd naar huis en ben je helemaal klaar voor een superstart van jouw bedrijf.
Gelukkig leert het ondernemerschap mij om steeds makkelijker bepaalde beslissingen te nemen. Hierdoor kan ik groeien, gaan er deuren voor mij open en ontdek ik nieuwe werelden.
En denk nou niet dat de beslissing die je maakt altijd van een leien dakje gaat. Nee absoluut niet. Vaak gaat het gepaard met behoorlijke groeipijnen. En zoals je je wellicht nog wel kunt herinneren uit je tienertijd, is dat normaal als je aan het groeien bent. Ook als ondernemer!
Elke beslissing die jij vanuit zuivere intentie neemt is altijd goed
Mensen zijn ook vaak bang om een verkeerde beslissing te nemen. Maar verkeerde beslissingen bestaan niet. Want je zult nooit weten wat er gebeurd zou zijn als je die andere beslissing had genomen. Die had wel helemaal verkeerd kunnen aflopen. Weet jij veel…
Ook geen beslissing is een beslissing
Veel mensen die vinden het moeilijk om op zo’n kruispunt in hun leven een beslissing te nemen. Ze negeren dan maar hun gevoel en schuiven het voor zich uit. Ze denken dat ze die beslissing later ook nog wel kunnen nemen op een moment dat beter uitkomt. Dit negeren kost ontzettend veel energie en in feite is het ook helemaal niet mogelijk om géén beslissing te nemen.


vind ik nog leuk wat ik doe? Wil ik dit werk elke dag nog doen tot aan mijn pensioen?

Ik zie heel vaak dat mensen worstelen met het feit dat ze hun werk niet meer leuk vinden. Het liefste willen ze het roer om gooien en iets totaal anders gaan doen. Ze moeten dan een beslissing nemen wat ze willen met de rest van hun werkbare leven. Dat kan heel moeilijk zijn, want ze hebben ooit een studierichting gekozen, toen ze nog onwetende pubers waren. Toen verwachtten ze dat ze dat hun hele leven ook zouden blijven doen. De belangrijkste vraag die je jezelf dan op zo’n moment kunt stellen is:
Ik ben zo blij dat ik de knoop doorgehakt heb en deze weg ben ingeslagen. Dit voelt zo enorm goed. Om verder te komen in het ondernemerschap moet je soms beslissingen nemen waar in meer of mindere mate een risico aan vastzit. Ik kies hier nu heel bewust voor, want ik weet dat ik daardoor groei en het geeft mij een gevoel dat ik echt LEEF!
Achteraf gezien had ik veel eerder moeten stoppen. Doordat ik zo lang twijfelde, heb ik mijzelf en mijn bedrijf heel erg in groei tegengehouden. Ik klampte mij vast aan bepaalde zekerheden. Daardoor had ik niet mijn handen vrij voor het werk dat mij veel gelukkiger kon maken.
Ik had niet de makkelijkste periode hiervoor uitgekozen, want de zomer wordt door de meeste coaches en therapeuten altijd als komkommertijd gezien. De meeste klanten zijn dan op vakantie en er komt dan weinig tot geen verdiensten binnen. Maar ik kon het niet langer meer opbrengen. Mijn drang om mijn missie uit te dragen was zo sterk, dat ik het zonde van mijn kostbare tijd vond om nog zoveel met mijn praktijk bezig te zijn. Met de gedachte in mijn hoofd, “als ik het in de zomermaanden financieel red, dan ga ik het ALTIJD redden”, nam ik het besluit om te stoppen. Deze beslissing heeft mij geen windeieren gelegd, want tegen alle beweringen in, kreeg ik juist in die zomerperiode veel nieuwe klanten en vulden mijn groepen zich moeiteloos.
Eerder dit jaar nam ik uiteindelijk de beslissing om toch mijn praktijk los te laten en met mijn huidige werkzaamheden verder te gaan. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Niet in het minst omdat ik een warme band had opgebouwd met mijn klanten en ik het moeilijk vond om afscheid te nemen van klanten die al zo lang bij mij kwamen. Maar zeker ook omdat het als ondernemer nooit 100% zeker is of je de volgende maand inkomsten hebt.
28 Jaar heb ik met heel veel plezier mijn werk als Holistisch Huidcoach gedaan. De laatste jaren met mijn huidige bedrijf er al naast, maar toch bleef ik vanuit financiële zekerheid mijn praktijk aanhouden. Want stel je voor dat ik zou falen op mijn nieuwe pad… de hypotheek moest wel betaald worden en ik wilde ook onze twee studerende dochters financieel ondersteunen.

Het is 14 Juni 2017. Ik heb net mijn laatste klant uitgezwaaid en nu… ga ik de stekker eruit trekken. Het is klaar. Eindelijk. Een gevoel van vrijheid komt over me heen… Tranen van opluchting. Het is zover. Ik mag eindelijk helemaal los…

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je