Hoe kun je een praktijk opbouwen met een baan ernaast?

door Sylvia Bouwer  - juni 16, 2022

Heb jij ooit gedachtIk wil graag mijn praktijk laten groeien, maar dat kan niet want ik heb ook nog een baan”? Wat ik je nu ga vragen is lelijk, maar hopelijk begrijp je dat mijn intentie goed is. Komt ie: gebruik je deze gedachte om niet vol voor je business te hoeven gaan?

Als businesscoach die gespecialiseerd is in mensen helpen om de overstap te maken van werknemer naar zelfstandig ondernemer, kan ik je zeggen dat:

  • Je niet de enige bent die deze grote stap maakt
  • Je prima een business op kunt bouwen met een baan ernaast

"Ik wil graag mijn praktijk laten groeien, maar dat kan niet want ik heb ook nog een baan”

Sterker nog; de meeste ondernemers beginnen hun bedrijf terwijl ze nog een baan hebben. Zo ben ik zelf ook ooit begonnen. De meeste van mijn klanten hebben nog een baan als ze starten bij mij. Dat is namelijk precies waar ik ze mee help; voldoende klanten en omzet maken, zodat ze zo snel mogelijk hun baan kunnen loslaten.

Zo voorkom je problemen

Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is, want een bedrijf opbouwen kost tijd, moeite en energie. Er zullen momenten zijn dat je het niet meer ziet zitten en je bedrijf aan de wilgen wilt hangen. Hier moet je rekening mee houden en hier kun je jezelf op instellen.

Maar daarnaast zullen er natuurlijk ook heel veel fantastische momenten zijn waarop je echt voelt dat je jouw missie aan het leven bent. De vonken ervan af vliegen en je niks anders meer wilt dan dat.

Je zult er rekening mee moeten houden dat niet vanaf dag 1 de kraan wagenwijd open staat en het geld jouw richting op stroomt. Het zal echt wel een tijdje duren voordat je net zoveel verdient als in je loondienstbaan. Hou er rekening mee dat dit niet in een paar weken zal zijn. Uitzonderingen daargelaten. 😉

Neem de tijd om een plan te maken

Als je een baan ernaast hebt dan is het noodzaak dat je de beschikbare tijd voor je bedrijf goed inplant. Onderschat dit niet. Een goede planning is super belangrijk.

Naast het inplannen van je tijd zul je ook jouw uitgaven moeten plannen. Als coach of therapeut kun je een heleboel doen, zonder dat je hoge kosten maakt, maar ondanks dat is het niet allemaal gratis. Je zult dan ook een goede planning moeten maken hoeveel geld je nodig hebt voor je opstartkosten, zoals een website en je marketing.

En als je op die manier goed bezig bent dan moet je ook een plan maken wat betreft het type klanten die jij wilt helpen. Welke klanten wil jij helpen en waarom willen ze klant van jou worden? Hoe ga jij jouw diensten aan de man brengen? Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van je bedrijf. Als deze bouwstenen goed staan dan pas kun je verder bouwen. Is dat niet het geval dan heb je een te zwakke fundering en zal je bedrijf nooit goed van de grond komen.

En als je op die manier goed bezig bent dan moet je ook een plan maken wat betreft het type klanten die jij wilt helpen. Welke klanten wil jij helpen en waarom willen ze klant van jou worden? Hoe ga jij jouw diensten aan de man brengen? Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van je bedrijf. Als deze bouwstenen goed staan dan pas kun je verder bouwen. Is dat niet het geval dan heb je een te zwakke fundering en zal je bedrijf nooit goed van de grond komen.

Je hebt geen uitgebreid businessplan nodig

Je hoeft niet een - ik weet niet hoeveel pagina’s tellend ingewikkeld - businessplan te maken, maar je moet wel dit soort vragen zoals hierboven kunnen beantwoorden. De antwoorden zullen je inzicht geven en je helpen om jouw business te begrijpen, zodat je zo snel mogelijk je baan vaarwel kunt zeggen.

Zodra je jouw plan klaar hebt kun je de verschillende taken in gaan plannen. Vergeet niet minimaal elke maand dit hele proces te evalueren, want daar kun je heel veel van leren en de volgende maand je voordeel mee doen. Dit zal ervoor zorgen dat het opbouwen van jouw praktijk makkelijker en sneller gaat.

Wil je hulp bij het maken van een simpel plan voor je bedrijf? Vraag hier een gratis Doorbraaksessie aan. Neem van mij aan dat ik met mijn kennis en meer dan 30 jaar ondernemerservaring jou hiermee heel goed kan helpen.

PS.: Er is ook nog iets nieuws!

Ik ben éen van de weinige businesscoaches die nog individuele coaching aanbiedt. Waarom? Omdat ik er enorm van geniet om intensief met iemand samen te werken aan de bouw van iemands praktijk. Dit heeft nog nooit op mijn website gestaan, maar nu eindelijk staat het erop. Wil je weten voor wie dit is en wat we gaan doen? Klik dan hier.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je