Heb jij last van deze businesskiller?

door Sylvia Bouwer  - november 15, 2020

Steeds meer coaches en therapeuten realiseren zich dat als ze een goedbelegde boterham willen verdienen met hun praktijk, ze zich moeten scholen in marketing en sales.

En dat is een goede ontwikkeling. Want als je een kei bent in jouw vak, wil dat nog niet zeggen dat je ook een goede ondernemer bent.

Ondernemen is niet iets wat je er zo maar eventjes bij doet

Als coach of therapeut heb je waarschijnlijk een goede opleiding gevolgd. Daarna ben je naar de KvK gegaan en heb je jouw praktijk ingeschreven. Dat maakt dat je jezelf in naam een ondernemer kunt noemen, maar dat máakt je nog geen ondernemer.

Ondernemen is echt een vak

Net zoals in een coachopleiding zul je ook op het ondernemersvlak kennis tot je moeten nemen. Kennis die leidt tot het zetten van praktische stappen.

En daarnaast zul je ook een succesvolle ondernemersmindset moeten creëren, anders ga je die stappen never nooit niet zetten.

Met alleen maar praktisch bezig zijn ga je het niet redden als ondernemer. Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je wilt een workshop geven. Meteen nadat je dat idee kreeg ging je er enthousiast mee aan de slag. Maar na een tijdje kreeg je gedachten als: ‘Wie zit er nou op mij te wachten’ en ‘Dan ben ik druk bezig met de voorbereidingen en komt er geen hond’.

Deze gedachten kunnen met je aan de haal gaan

En er zelfs voor zorgen dat je de workshop maar afblaast….

Maar je zou ook kunnen denken: ‘Wat gaaf om te kijken of dit bij me past en of het voor mij en mijn praktijk werkt’.

Je begrijpt dat beide gedachten invloed hebben op de acties die je daarna gaat nemen. Op het moment dat je denkt dat het toch niets wordt lijken die gedachten heel reëel. Maar zijn ze ook echt waar?

Het ligt helemaal aan jou en hoe jij met die gedachten omgaat

Die negatieve gedachten komen van jouw ego. En jouw ego wil het allerbeste voor jou.

Jouw ego wil niet dat je iets nieuws gaat doen. Want iets nieuws doen is niet vertrouwd, maar eng. En daarmee per definitie onveilig. Nieuwe dingen kunnen misgaan en daar wil jouw ego je voor behoeden.

Je ervaart angst. En dat doet het ego dus heel goed. Het kent jou als geen ander en weet precies hoe het jou moet bespelen met negatieve gedachten….

Het is aan jou wat je hier mee doet. Je kunt naar die angst luisteren en je workshop cancelen óf je kunt de angst in de ogen kijken en het toch doen.

Laat jij je angst achter het stuur zitten of kruip je er zelf achter?

Als je ervoor kiest om de workshop te cancelen en toe blijft staan dat angst jou regeert, dan ga je je op een gegeven moment een waardeloze ondernemer vinden. Misschien stop je dan zelfs wel met je praktijk om weer op zoek te gaan naar een baan.

Dan verruil je jouw droom om jezelf op te offeren en de droom van jouw baas waar te maken.

En dat is helemaal oké. Iedereen moet doen wat hij of zij wil.

Maar is dat echt wat jij wilt?

Kortom, je wordt geen succesvolle ondernemer door alleen maar kennis op te doen. Je zult ook moeten leren denken als een ondernemer.

Wat leer je hiervan als je het zo kunt bekijken? Wil je het hieronder in een reactie met mij delen? Ik ben heel benieuwd...

Wil jij weten wat jouw grootste businesskiller is? En wil je weten wat jouw grootste kans is om geld te verdienen met je zielsmissie en welke aanpak je gaat helpen om hier een grote stap in te zetten? Vraag dan een gratis Doorbraaksessie aan. Per maand geef ik 4 van deze sessies gratis weg. Wil je kans maken op zo'n sessie? Vraag deze dan aan op onderstaande button.


bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Doelen heb je helemaal niet nodig – of toch wel?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je