Heb jij echt een doel?

door Sylvia Bouwer  - november 18, 2021

Vorige week gaf ik twee keer een lezing op een netwerkbijeenkomst. Beide keren vroeg ik dezelfde vraag. "Heb jij voor jouw bedrijf een doel gesteld op 1 januari van dit jaar?" Er waren er maar weinig die dat hadden gedaan. 

Daar kijk ik elke keer weer van op. Want waar ben je dan naar toe aan het werken? Welke richting wil je op met jouw bedrijf? Wat wil je praktisch gezien en omzetwise gezien voor elkaar krijgen? Hoe wil je groeien met je bedrijf?

Dat zijn belangrijke vragen om over na te denken. Want anders dool je doelloos rond en fladder je dan weer eens hier heen en dan weer eens daar heen. Je voelt hem al aankomen… dat zet absoluut geen zoden aan de dijk. 

Ik was vroeger geen haar beter 

22 Jaar lang heb ik hetzelfde gedaan. Ik deed maar wat en zag wel wat er van zou komen. Ik was druk met van alles en nog wat, maar zag niet echt resultaat in de vorm van meer klanten en meer omzet.

En dat begon te frustreren, want ik had een droom en die zou nooit waarheid worden als mijn praktijk niet beter ging lopen. Ik wilde heel graag een nieuwe auto, nieuwe computer en bovenaan mijn lijstje stond een verbouwing van de hele benedenverdieping. In mijn hoofd had ik deze verbouwing al tientallen malen gevisualiseerd. Des te meer frustreerde het me dat het leek dat deze droom steeds verder weg dreef.

Vanaf het moment dat ik het spuugzat was en nu eindelijk eens echt goed geld wilde verdienen, ben ik het anders gaan doen. k heb een goede coach in de arm genomen en ben gaan werken aan het realiseren van mijn dromen. Het was een mooi doel om me aan vast te houden en om mijn bedrijf richting te geven. 

Dit was mijn stip op de horizon

Met name die verbouwing heeft me laten groeien met mijn bedrijf. Elke keer als ik iets moest doen waar ik tegenop zag of wat ik eng vond, dacht ik aan mijn prachtige nieuwe keuken. Daardoor zette ik stappen die ik nooit eerder durfde met in mijn achterhoofd dat mooie plaatje van hoe het er na de verbouwing uit zou zien.

Mijn doel was hoog genoeg om meer kilometers te maken en er harder door te gaan lopen. Praktisch gezien hield dat in dat ik soms extra uren maakte door bijvoorbeeld een avond extra te werken en af en toe een weekend mee te pakken. En…. het is gelukt! De auto, laptop en de verbouwing zijn inmiddels een feit. 

Mijn droom werd mijn doel en daarna mijn waarheid

Zo kan het bij jou ook gaan. Welk doel heb jij voor komend jaar? Jouw doel bepaald alles. Stel jezelf een doel dat jou uitdaagt. Het doel moet hoog genoeg zijn, zodat je jezelf echt een beetje gaat stretchen. Daar gaat niet alleen je business van groeien jijzelf ook! Dat gezegd hebbende bedoel ik niet dat je jezelf in een business burn-out wringt door een TE hoog doel. Maar zorg er in ieder geval voor dat je doel niet TE laag is, want daar is nog nooit iets door gegroeid.

Wat ik ook vaak hoor is dat ondernemers het moeilijk vinden om een doel te stellen. En als jij je hier ook in herkent, vraag jezelf dan eens af wat het voor jou zo moeilijk maakt. Kan het te maken hebben met beperkende overtuigingen over jouw doel? Als dat zo is, probeer er dan achter te komen waar die beperkende overtuigingen vandaan komen. En kijk eens hoe kun je die overtuigingen kunt transformeren.

Wat is jouw doel voor de komende tijd?

That's the big question. En voel heel goed of dit ook écht het doel is dat je wilt verwezenlijken. Want als je het echt tot in het puntje van je tenen voelt dat dit het is, dan ben je ook bereid om daar alles voor te doen wat nodig is.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Behoor jij tot deze 95%?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je