3 december 2018
Groeien of gelijk blijven?

Groeien of gelijk blijven?

We willen als coach of therapeut voldoende klanten, genoeg omzet en een prachtig bedrijf waarmee we ons droomleven werkelijkheid kunnen laten worden. Volgens mij doen weinigen van ons dit louter en alleen om het geld. De meesten zullen zo bevlogen zijn dat ze het écht doen om mensen te helpen en daarmee graag hun brood willen verdienen.

Het is goed om te groeien

Als we groeien met onze business dan kunnen we nog veel meer mensen helpen met onze expertise. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat daardoor ook meer geld in het laatje komt.

Als je op die manier naar je bedrijf kijkt is het wel jammer als dat groeien dan niet zo lukt. Dat je al een tijdje een eigen praktijk hebt, maar dat je van die paar klanten die je hebt onmogelijk je gezin kunt onderhouden. En dat je je afvraagt hoe dat moet met je bedrijf en waar je die klanten vandaan moet halen.

Persoonlijk vind ik dat ondernemen een spel is, maar als je je in het bovenste herkent dan is het helemaal geen leuk spel. Dan gaat het frustreren, ga je twijfelen of je ooit met je praktijk zult doorbreken en lig je ’s nachts te malen over je financiën.

Maar gelukkig kan dat ook anders!

Ook ik herken die hobbels op mijn pad bij de opbouw van mijn bedrijf. Je wilt niet weten hoe vaak ik gedacht heb dat het me niet zou lukken, dat ik een loser was en dat ik nergens goed in was. Mijn man kan me op die momenten wel achter het behang plakken, want denk maar niet dat ik dan zo gezellig ben…

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het mag en dat het normaal is dat we het soms niet meer zien zitten. Dat had ik vroeger in loondienst ook wel eens.

Vaak zijn wij zelf het grootste obstakel in ons bedrijf. Ons hoofd gaat ons allerlei verhalen vertellen over waarom we niet goed genoeg zijn, dat we het niet waard zijn en dat we niet in de wieg gelegd zijn voor een eigen bedrijf. Het gevolg is vaak dat we niet doen wat we het allerliefste willen doen, tot stilstand komen of ons enorm veel zorgen maken.

Pas op voor deze valkuil...

Geloof me, heel veel coaches en therapeuten stappen in deze valkuil. Dat gedoe van alles wat door je hoofd heen spookt, zorgt ervoor dat je niet groeit of niet zo snel groeit als dat je hoopte.

Wat mij dan altijd helpt is om even pas op de plaats te maken en weer contact te maken met mijn missie. Ik stel mezelf dan de volgende vragen:

 • 1
  Waarom doe ik ook alweer wat ik doe?
 • 2
  Waarom wordt ik daar zo blij van?
 • 3
  Wat wil ik bereiken?
 • 4
  Wat zijn mijn wensen voor mijn privé leven?

Als het mij lukt om daar weer contact mee te maken, dan ebt dat akelige gevoel weg als sneeuw voor de zon en dan voel ik weer in alle glorie wat ik hier te doen heb op aarde. Zo klim ik uit dat dal. En dat gaat steeds sneller, dat kan ik je verzekeren.

Als ik dat kan, dan kan jij dat ook. Op deze manier leer je de baas worden over je hoofd en laat je je niet zo vaak meer de les lezen door al die stemmetjes.

Dit is de manier om te groeien!

Kortom; zodra je hoofd zwijgt is er rust en ruimte om vanuit bezieling te ondernemen en al je marketingplannen uit te voeren.

Ik zou het supertof vinden om jou een eindje op weg te helpen om je bedrijf op te bouwen of uit te bouwen. Het zal je heel veel voldoening geven als je daadwerkelijk een heleboel mensen helpt met datgene waar jij goed in bent en waar jij van houdt.

Vraag hier een GRATIS Groeisessie aan.

Sylvia Bouwer

Sylvia Bouwer is Business Navigator en specialiseert zich in het helpen van dienstverlenende ondernemers die vastlopen in het laten groeien van hun bedrijf met het zetten van specifieke, behapbare en uitvoerbare stappen, zodat ze op de juiste en snelste manier wél hun doelen bereiken.

>