Groeien of gelijk blijven?

door Sylvia Bouwer  - december 3, 2018

Groeien of gelijk blijven?

We willen genoeg omzet en een prachtig bedrijf waarmee we ons droomleven werkelijkheid kunnen laten worden. Volgens mij doen weinigen van ons dit louter en alleen om het geld. De meesten zullen zo bevlogen zijn dat ze het écht doen om mensen te helpen en daarmee graag hun brood willen verdienen.

Het is goed om te groeien

Als we groeien met onze business dan kunnen we nog veel meer mensen helpen met onze expertise. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat daardoor ook meer geld in het laatje komt.

Als je op die manier naar je bedrijf kijkt is het wel jammer als dat groeien dan niet zo lukt. Dat je al een tijdje een eigen praktijk hebt, maar dat je van die paar klanten die je hebt onmogelijk je gezin kunt onderhouden. En dat je je afvraagt hoe dat moet met je bedrijf en waar je die klanten vandaan moet halen.

Persoonlijk vind ik dat ondernemen een spel is, maar als je je in het bovenste herkent dan is het helemaal geen leuk spel. Dan gaat het frustreren, ga je twijfelen of je ooit met je praktijk zult doorbreken en lig je ’s nachts te malen over je financiën.

Maar gelukkig kan dat ook anders!

Ook ik herken die hobbels op mijn pad bij de opbouw van mijn bedrijf. Je wilt niet weten hoe vaak ik gedacht heb dat het me niet zou lukken, dat ik een loser was en dat ik nergens goed in was. Mijn man kan me op die momenten wel achter het behang plakken, want denk maar niet dat ik dan zo gezellig ben…

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het mag en dat het normaal is dat we het soms niet meer zien zitten. Dat had ik vroeger in loondienst ook wel eens.

Vaak zijn wij zelf het grootste obstakel in ons bedrijf. Ons hoofd gaat ons allerlei verhalen vertellen over waarom we niet goed genoeg zijn, dat we het niet waard zijn en dat we niet in de wieg gelegd zijn voor een eigen bedrijf. Het gevolg is vaak dat we niet doen wat we het allerliefste willen doen, tot stilstand komen of ons enorm veel zorgen maken.

Pas op voor deze valkuil...

Geloof me, heel veel ondernemers stappen in deze valkuil. Dat gedoe van alles wat door je hoofd heen spookt, zorgt ervoor dat je niet groeit of niet zo snel groeit als dat je hoopte.

Wat mij dan altijd helpt is om even pas op de plaats te maken en weer contact te maken met mijn missie. Ik stel mezelf dan de volgende vragen:

 • 1
  Waarom doe ik ook alweer wat ik doe?
 • 2
  Waarom wordt ik daar zo blij van?
 • 3
  Wat wil ik bereiken?
 • 4
  Wat zijn mijn wensen voor mijn privé leven?

Als het mij lukt om daar weer contact mee te maken, dan ebt dat akelige gevoel weg als sneeuw voor de zon en dan voel ik weer in alle glorie wat ik hier te doen heb op aarde. Zo klim ik uit dat dal. En dat gaat steeds sneller, dat kan ik je verzekeren.

Als ik dat kan, dan kan jij dat ook. Op deze manier leer je de baas worden over je hoofd en laat je je niet zo vaak meer de les lezen door al die stemmetjes.

Dit is de manier om te groeien!

Kortom; zodra je hoofd zwijgt is er rust en ruimte om vanuit jouw missie te ondernemen en al je plannen uit te voeren.

Herken jij je in het bovenstaande en wil je graag dat ik je een stuk op weg help? Dat kan door een gratis Krijg-Je-Succesroute-Helder-sessie met mij aan te vragen. Doordat ik mij voor de tijd voorbereid op ons gesprek kan ik je in 45 minuten inzichten geven om meer klanten en meer omzet te creëren. Naast dat ik bedrijfsmatig en praktisch naar je bedrijf kijk, maak ik ook gebruik van de numerologie om je verder te helpen. Klik op de oranje button hieronder om deze gratis sessie aan te vragen.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Hoe manage je jouw kosten als ondernemer?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je