Falen is het nieuwe winnen!

door Sylvia Bouwer  - juni 29, 2022

Weken was ik bezig geweest om mijn nieuwe spectaculaire dienst onder de aandacht te brengen bij mijn publiek. Achter de schermen was ik mijn nieuwe project ook al aan het opbouwen, want de eerste klant had zich al gemeld. Maar daarna bleef het angstvallig stil. Niemand, maar dan ook niemand melde zich nog aan als klant.

Ik baalde en schaamde me dat het me niet gelukt was. Het voelde als falen. Het was een groepsprogramma en een persoon is nog geen groep. Gelukkig heb ik voor haar een andere oplossing gevonden, maar je kunt je voorstellen dat ik me zwaar k*t voelde.

Deze ervaring en mijn hierdoor ontwikkelde faalangst heeft me een tijd tegengehouden om weer iets nieuws in mijn business te gaan doen. Inmiddels weet ik beter, want

Falen is een belangrijk ingrediënt van zakelijk succes

Het kan eng zijn om in je uppie te starten met je praktijk, dingen te doen die je nog nooit eerder hebt gedaan en jezelf zichtbaar maken terwijl je het liefste juist achter de schermen bezig bent.

Er zullen mensen zijn die je willen helpen en je belangrijke adviezen geven. En misschien is er al wel eens iemand geweest die tegen je zei: "Maak een heleboel fouten!" Waarschijnlijk wilde je dit helemaal niet horen, maar het is een gouden advies wat je beter niet kunt negeren. Geloof je me niet?

Ken je deze quote?

"You never learn from succes, but you do learn from failure"

Van James Dyson (je weet wel van die gelijknamige stofzuiger)

Hij heeft er maar liefst 15 jaar over gedaan om die speciale stofzuiger te ontwerpen. Pas bij de 5.126ste versie had hij het voor elkaar. Dit doorzettingsvermogen en het geloof in zichzelf en zijn product heeft hem een zeer succesvolle business opgeleverd. Daarom zijn het maken van fouten, falen en mislukkingen zo goed voor je business.

Door het maken van fouten wordt je beter

Fouten zorgen ervoor dat we onze ideeën kunnen testen, waardoor we inzicht krijgen in de problemen die daardoor kunnen oppopen. Je leert hoe je die problemen kunt oplossen of hoe je ermee om kunt gaan, zodat je de volgende keer een betere versie van je idee neer kunt zetten.

Door te falen ontwikkel je de veerkracht die we allemaal nodig hebben als ondernemer. Je leert dat de wereld niet vergaat als je fouten maakt. Je leert juist om verschillende mogelijkheden te onderzoeken, net zolang tot je het voor jou juiste pad hebt gevonden.

Elke bedrijf is uniek. Er is geen ‘one size fits all’ succesroute. Dag kan in het begin eng zijn, maar het is ook fantastisch. Want dat betekent dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om nieuwe dingen uit te proberen, om te falen, of succesvol te worden. Dit is dé manier om een nieuw pad in te slaan en de dingen op jouw manier doen. Is dat geen geweldig vooruitzicht?

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik erg ben van doelen stellen, planning en focus. Maar dat wil niet zeggen dat je door een goed plan geen fouten kunt maken.

Natuurlijk moet je een basisplan hebben als je jouw business in goede banen wilt leiden. Je moet weten hoe je succes - en geld! - aantrekt, waar en wie jouw potentiële klanten zijn en hoe je deze mensen kunt bereiken. Maar je moet ondanks dit perfecte plan ook rekening houden met eventuele mislukkingen.

Op een gegeven moment zul je fouten maken of zal er iets gigantisch mislukken. Wees daar trots op! Je zult hierdoor juist nog veel beter weten hoe het de volgende keer anders moet.

Als je nooit faalt, betekent dit dan dat je nooit succesvol kunt worden?

Alleen de ondernemer die geen risico’s neemt zal nooit falen.
Het lijkt goed om geen risico te nemen, maar in werkelijkheid zal je nooit groeien en succesvol worden als je risico’s blijft vermijden.

Waarom niet? Omdat deze ondernemers zichzelf nooit zullen onderscheiden door hun gave ideeën op de al zo overvolle markt. Daarbij zullen ze ook nooit leren van hun fouten.

Kleine succesjes zijn heel plezierig, maar grote risicovolle successen (vooral na een periode dat het enorm heeft tegen gezeten) zijn natuurlijk super, super, super vet!

Kortom, wie wil er nou nooit iets veranderen aan z’n dienstenaanbod en dag in dat uit steeds maar weer ploeteren met dat wat ie al jaren doet?

Heb het lef om stappen te zetten die buiten je comfortzone zijn. Vertrouw op je intuïtie, maar luister ook naar mensen die er verstand van hebben en die mogelijk met andere ideeën komen. Je kunt niet alles zelf weten en inzichten van anderen kunnen van onschatbare waarde zijn.

Het zou maar eens zo kunnen zijn dat er op de hoek van de straat een geweldig business idee op jou ligt te wachten.

Alles leidt terug naar je zielsmissie

Je zielsmissie en de passie die je voelt om deze tot uitdrukking te brengen helpt jou om met faalangst, fouten en mislukkingen om te gaan. (En zoals gezegd die gaan op jouw pad komen.)

Jouw missie maakt dat het vuurtje blijft branden. Het zorgt ervoor dat je van jouw mislukkingen leert, opwindende nieuwe ideeën uitprobeert, leert wat niet werkt zodat je je kunt concentreren op dat wat wél werkt.

Weet dat als je onderneemt vanuit je zielsmissie, ook al faal je, niet alles altijd voor de volle 100% fout zal gaan. Ken jij een bedrijf waar alles 100% van de tijd voor de volle 100% goed gaat?

Heb jij een verhaal waarin je faalde, of een succesverhaal nadat je gefaald hebt, die je met mij wilt delen? Als dat zo is, dat vind ik het heel interessant om dat te horen… Je mag mij altijd mailen, hoor ik graag jouw verhaal.

Deze online workshop is voor jou als je behoefte hebt aan praktische en direct toepasbare tips van een zeer ervaren ondernemer. Als dat zo is dan ben je van harte welkom in mijn workshop, waarin ik adviezen, inzichten en mijn 5 stappenplan - dat mij zo heeft laten groeien met mijn bedrijf - met je deel. Voel je dat je meer wilt dan die paar klanten die je tot nu toe hebt gehad? Schrijf je dan hier in voor deze 3 uur durende online toptraining voor slechts 17 euro excl. btw.

bonus

Gratis E-book:
Van uurtje factuurtje naar een waardevol traject


Free

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Dit is wellicht ook interessant voor je